Da li je Billans International falsifikovao miniMAX?

Bez autora
Oct 28 2011

Preduzeće SAOP, vodeći regionalni proizvođač poslovnih programa za preduzeća i javne ustanove, na osnovu pregleda i analize delovanja programa Billans, utemeljeno sumnja da je preduzeće Billans International, koje plasira i prodaje ovaj program u Republici Srbiji, kršilo autorska prava i falsifikovalo internetni poslovni program SAOP miniMAX. Preduzeće SAOP već 25 godina izrađuje poslovne programe za preduzeća i javne ustanove. Robnu marku miniMAX za svoj intetrnetni poslovni program registrovali su u Evropskoj Uniji i na području zapadnog Balkana, uključujući i Republiku Srbiju. Sa razvojem minMAXa za srpsko tržište počeli su još 2006. godine. Godine 2008. SAOP je dobio nagradu Diskobolos za inovativnost sistema miniMAX, koju dodeljuje udruženje JISA (Jedinstveni informatički savez Srbije). Preduzeće Billans International d.o.o., koje vodi Marjan Mrhar, bivši direktor SAOP, pojavilo se sa miniMAXu konkurentnim proizvodom “Billans” januara ove godine. Posle pregleda i detaljne analize Billansa, u SAOP-u su utvrdili da se radi o programu koji ima identični tehnološki koncept, korisnički interfejs i funkcionalnosti kao miniMAX, pri čemu se i u programskom kodu pojavljuju zapisi “minimax”.

Da li je Billans International falsifikovao miniMAX?Preduzeće SAOP, vodeći regionalni proizvođač poslovnih programa za preduzeća i javne ustanove, na osnovu pregleda i analize delovanja programa Billans, utemeljeno sumnja da je preduzeće Billans International, koje plasira i prodaje ovaj program u Republici Srbiji, kršilo autorska prava i falsifikovalo internetni poslovni program SAOP miniMAX.

Preduzeće SAOP već 25 godina izrađuje poslovne programe za preduzeća i javne ustanove. Robnu marku miniMAX za svoj intetrnetni poslovni program registrovali su u Evropskoj Uniji i na području zapadnog Balkana, uključujući i Republiku Srbiju. Sa razvojem minMAXa za srpsko tržište počeli su još 2006. godine. Godine 2008. SAOP je dobio nagradu Diskobolos za inovativnost sistema miniMAX, koju dodeljuje udruženje JISA (Jedinstveni informatički savez Srbije).

Preduzeće Billans International d.o.o., koje vodi Marjan Mrhar, bivši direktor SAOP, pojavilo se sa miniMAXu konkurentnim proizvodom “Billans” januara ove godine. Posle pregleda i detaljne analize Billansa, u SAOP-u su utvrdili da se radi o programu koji ima identični tehnološki koncept, korisnički interfejs i funkcionalnosti kao miniMAX, pri čemu se i u programskom kodu pojavljuju zapisi “minimax”.

Sandi Boršo, direktor prodaje i marketinga u SAOP-u rekao je da je sasvim je jasno da je u slučaju Billansa došlo do sumnje u niz krivičnih dela, od neovlašćene upotrebe do krađe i promene naziva programa, i to sa ciljem da se prikrije izvor originalnog programa, koji je u vlasništvu preduzeća SAOP. Boršo je naglasio da u SAOP-u žele da upozore i zaštite dosadašnje i potencijalne korisnike programa Billans u Srbiji. Naime, oni će u slučaju zvanično utvrđenog kršenja autorskih prava od strane preduzeća Billans International i sami biti u prekršaju ako budu koristili program uprkos saznanju da se radi o plagijatu.

U SAOP-u su još objasnili da su Marjana Mrhara 12. maja 2009. godine razrešili sa položaja direktora preduzeća iz krivičnih razloga, a od tada su protiv njega u Sloveniji uložili već više tužbi. Preduzeće SAOP je 2010. godine, uprkos privrednim neprilikama, zabeležilo pozitivan rezultat i postiglo planirani rast prihoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik